За първи път в най-новата ни история армията е с началник от Военноморските сили

Българската армия официално има нов началник на отбраната – вицеадмирал Румен Николов. Той замени досегашния началник – генерал Симеон Сименов.

 

Началникът на отбраната е най-старшият офицер с висше военно звание и е пряк началник на всички военнослужещи от Въоръжените сили. Той се назначава за срок четири години.

 

Армията за първи път в най-новата ни история има началник, който е от Военноморските сили. Преди вицеадмирал Николов тази длъжност се заемеше от генерали от Военновъздушните ни сили и от Сухопътни войски.

 

„Не е възможно без наличието на достатъчно ресурси за провеждане на мащабни учения, подготовка, тренировки на видовете Въоръжени сили – те да бъдат на необходимото ниво. А още по-добре би било, ако имаме възможност да придобием нови системи, средства, които да ни правят адекватни на нашите колеги и партньори от Алианса и всички партньори, за които изпълняваме втората мисия на Българската армия – съдействие на световния мир”, подчерта новият началник на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

 

Нови са и заместниците на началника на отбраната. От днес това са досегашните командири на Сухопътни войски и на Военновъздушните сили генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов, които заемат длъжността зам.-началник на отбраната. А досегашният началник и заместниците му получиха почетния знак на Министерството на отбраната „Св. Георги – първа степен”.