За първи път в историята европейски отбор взе титлата на южно-американска земя

Светът вече има своя нов шампион по футбол и това е Германия. Бундестимът победи с един на нула отбора на Аржентина.


Въпреки притесненията, че недостроените обекти и сигурността ще попречат на провеждането на Мондиала, турнира премина без значими инциденти. За първи път в историята - европейски отбор взе титлата на южно-американска земя.


Според специалистите, Германия печели заслужено и продължава доминацията на европейските отбори, които вдигнаха трофея в последните 3-ри Световни първенства.

Още по темата

Двадесетото световно първенство почти единодушно се определя като успешно проведен турнир. Това беше шампионата с най-много публика в последните 20 години. В последните 5 първенства не бяха вкарвани толкова много голове на мач. Както винаги имаше доволни и разочаровани.


Германците имаха най-много поводи за радост. Те станаха световни шампиони за 4-ти път. Стотици хиляди излязоха по улиците на големите германски градове. 300 000 души празнуваха по улиците само в Берлин.


„Честно трябва да кажа, че беше мега вълнуваща, но малко скучна от футболна страна, защото Аржентина играеше доста дефанзивно. Щастлив съм, защото победихме”, споделя немски фен.


Коренно различно беше настроението сред аржентинските фенове. В Буенос Айрес дори избухнаха безредици. Фенове се сбиха с полицията, като имаше ранени и от двете страни. За по-умерено настроените привърженици на аржентинския тим, положителното беше повече от отрицателното.


Сред приятните изненади на турнира бяха отборите на Коста Рика и Колумбия. Разочароващо беше представянето на англичани, италианци и испанци. Най-запомнящия се провал беше рекордната загуба 1-7, с която фаворита за титлата Бразилия отпадна от борбата. 20-то световно първенстово вече е в историята, 21-то ще бъде след 4 години в Русия.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Виолета Асенова