"Трите инцидента – над Украйна, Тайван и Мали, нямат нищо общо", обясни Александър Богоявленски

Адът в небето продължава, след като на 24-и юли самолет със 116 души на борда се разби на път за Алжир. Така, това е третият голям инцидент с пътнически самолет от началото на годината.
 
„Вече е открито предполагаемото място, където се е разбил алжирският самолет. Водим го вече като катастрофа, защото след като е изчезнал от 24 часа от радарите, очевидно трябва да е на земята. Вече е в ход операция по издирването на самолета. Властите в Мали потвърдиха, че знаят къде е локацията, но докато не видим снимки, може би няма да имаме потвърждение”, заяви за „Здравей, България” журналистът Александър Богоявленски във връзка с последния инцидент.
 
Независимо от инцидентите през тази година и мрачната статистика на загиналите, журналистът беше категоричен, че въздушният транспорт е най-сигурният транспорт.

Още по темата

 
„До този момент, само за 2014 г. има близо 800 жертви на самолетни катастрофи – това е почти четири пъти повече жертви от миналата година. Това означава, че сме на път да видим още една година, която ще бъде трагична за авиацията и за авиоиндустрията”, обясни Александър Богоявленски.
 
Относно версиите за падането на самолета, журналистът заяви, че най-невероятната е той да е свален
 
„Най-вероятно тази версия ще се тиражира доста заради инцидента в Украйна. Но това, което знаем за въоръжените конфликти в Мали, ни подсказва, че не говорим за същия вид сепаратизъм като в Украйна, там не разполагат с такова въоръжение, а мястото, където е паднал самолетът, е пустиня”
 
Александър Богоявленски обясни, че технически проблем и метеорологични условия, както и грешка на пилот са възможните причини за инцидента. Той допълни, че е твърде вероятно да има комбинация от неблаго приятни последици.
 
Трите инцидента – над Украйна, Тайван и Мали, нямат нищо общо. Няма как да говорим за една тенденция”, заключи Богоявленски.
 
Целия разговор в студиото гледайте във видеото.