В момента той е подуправител на БНБ

Още по темата

„Предлагам Калин Христов за управител на БНБ, за да си носим своята отговорност”. За това призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

В момента Христов е подуправител на БНБ, а в служебното правителство на Марин Райков беше министър на финансите.

 

"Искахме да сменим Иван Искров (бел. ред. настоящия управител на БНБ), но колегите ни подсказаха, че е правилно в банковата система да се търси консенсус, за да сме сигурни всички в нейните решения". С тези думи Борисов обясни решението си да преизбере Иван Искров по време на своето управление.

 

Лидеърт на ГЕРБ допълни: "Сега публично ми го пришивате – "ГЕРБ го избра". След като ГЕРБ го е избрал, ГЕРБ предлага и да го свалим". 

 

Иван Искров ще запази поста си начело на Българската народна банка, поне засега, стана ясно преди два дни. За това бяха единодушни и управляващи, и опозиция. Според тях следващото Народно събрание трябва да реши дали да смени ръководството на банката и с кого. 

 

В писмо до парламентарния шеф Михаил Миков управителят на БНБ Иван Искров заяви готовност да подаде оставка, но само ако депутатите са готови бързо да излъчат негов наследник, за да не страда банковата стабилност.

 

Кой е Калин Христов - гледайте във видеото.