Ислямистки групировки са започнали вчера офанзива срещу щаб на специална армейска част

Най-малко 38 души, повечето войници, са убити през изтеклото денонощие в сражения между армейски части и ислямистки групи в Бенгази, Източна Либия. Според военен източник ислямистки групировки са започнали вчера офанзива срещу щаб на специална армейска част близо до центъра на града, съобщава БТА.

 

"Съветът на революционерите от Бенгази" - обединение на ислямистки и джихадистки милиции, пое отговорността за ред нападения срещу военни бази в Бенгази през последните седмици и твърди, че контролира вече част от тях.

 

Медицинският център в Бенгази съобщи междувременно за 28 загинали и 65 ранени в битките от вчера насам - главно войници, но и цивилни лица. Десетки семейства е трябвало да бъдат спешно евакуирани от кварталите, в които се водят сраженията. 

 

Ислямистките милиции се разпореждат в Бенгази, откакто след осеммесечно въстание падна режимът на Муамар Кадафи. Почти всеки ден градът се превръща в арена на битки между армейски части и радикални групировки, включително "Ансар аш Шария", обявена от Вашингтон за терористична организация. 

 

Междувременно Великобритания прикани поданиците на кралството да напуснат Либия, където се водят кръвопролитни боеве и посолството й работи, но с намален персонал. Берлин също призова днес германците в Либия да напуснат страната. В събота САЩ евакуираха служителите на посолството си поради "реален риск" от боеве около летището в Триполи.