На първо място в класацията са Бахамските острови, следвани от Андора и Монако

България е поставена на четвърто място в света в класация на дестинациите с най-ниски данъци за чужденци. Компанията Брадли Хекфорд, специализирана в международното експатриране, съставила топ десет на страните с ниско данъчно бреме въз основа на критерии като качество на живота, правна и физическа сигурност, качество на икономическите инвестиции, достъпност на мястото и възможности за почивка, информира в. "Дейли Мейл", цитирана от БГНЕС.


Първото място се заема от Бахамските острови, които се намират близо до САЩ. Страната, която се състои от над 700 малки острова, предлага отличен жизнен стандарт и 0% данък върху личните доходи. Разрешително за пребиваване се дава на всеки, който инвестира поне 300 000 паунда в местен недвижим имот.


На второ и трето място в класацията са малките княжества Андора и Монако. И двете дестинации са популярни сред европейците, които търсят данъчно убежище. Андорско гражданство се дава на хората, които инвестират 270 000 паунда и то привлича французи и испанци в граничните области, както и руснаци и чужденци извън Европа.

 

Монако пък е особено привлекателно за жители на Италия, Русия и Швейцария. Освен това жителите на Монако не плащат данъци върху доходите с изключение на хората с френско гражданство, които плащат данъците си във Франция.


На четвърто място в класацията попада България и причината за това е данъкът върху личните доходи в размер на 10%, който е най-нисък в цяла Европа. За да получат гражданство, за европейците не се изисква инвестиция. Неевропейците обаче трябва да вложат 400 000 паунда в държавни облигации, отбелязват от компанията Брадли Хекфорд.


Петата най-привлекателна дестинация според Брадли Хекфорд е Панама в Централна Америка. Само доходите, натрупани от местни източници, се облагат с данъци между 15 и 25%, така че страната е привлекателна за пенсионери и хора с международна дейност. 


В топ десет попадат още Мавритания, Дубай, британският остров Гърнси, Каймановите острови и Швейцария.