Рим е готов да оттегли кандидатурата си за висш представител за външната политика

Италианското препятствие пред кандидатурата на Кристалина Георгиева за еврокомисар е на път да отпадне и шансовете за първи път източно- европеец  да заема една от ръководните позиции на ЕС стават още по-големи.

 

Италианският премиер Матео Ренци е готов да се откаже от битката за дипломат номер 1 на Евросъюза, съобщават дипломатически източници в Рим. 

 

Рим е готов да оттегли  кандидатурата си за висш представител за външна политика, което разчиства пътя на Кристалина Георгиева до ръководната позиция в ЕС. За това настоя бъдещия председател на ЕК Жан Клод Юнкер, след като стана ясно, че липсва консенсус около италианската кандидатка заради близките си до Москва позиции.

 

Жан-Клод Юнкер убедил Ренци, че няма вероятност Федерика Могерини, външен министър в италианския кабинет, да преодолее възраженията на източно-европейските страни. Могерини се провали заради срещи и изказвания в Москва свързани с „Южен поток” и липса на опит - тя е министър от едва няколко месеца. Италия щяла да предложи за комисар друг кандидат и то за потрфейла търговия. 

 

С такава замяна Жан-Клод Юнкер пък ще удари с един куршум два заека. Ако Кристалина Георгиева, жена и то от Източна Европа, получи мястото, Юнкер ще си осигурява необходимия баланс между политически и географски сили както и участие на женска квота в ръководството на Евросъюза.

 

Информация на Антоанета Николова