Заниженият интерес към дървата може да предизвика фалити, опасяват се в бранша

По-скъпи въглища и по-евтини дърва ще купуваме тази година. Борсите в Югозападна България вече са пълни с твърдо гориво, но не и с клиенти. А от бранша се опасяват от фалити заради очаквано ниски продажби.

Още по темата

 

До фалити може да се стигне, ако заниженият интерес към дървата се запази. В една от дървените борси дървата отлежават, а работещите там казват, че ако не реализират продажби през следващите два месеца, вероятно ще останат без работа, защото борсата ще затвори. Затова и цените за кубик дърва тази година ще бъдат с до 10 лева по-ниски.

 

Традиционно началото на август слага край на промоциалните цени на твърдото гориво. Който купи - купил, сега вече цените заточват да вървят нагоре.

 

Дървените борси в Благоевград са пълни със стока в очакване на клиенти. В сравнение със същия период на миналата година обаче търсенето е слабо, а цените са с до 10 лева по-ниски.

 

Според собственик на дървена борса Георги Евтимов причината за по-слабото търсене, въпреки по-ниските цени, е топлата зима миналата година: „На хората дървата им останаха и сега се надяват на същото”.

 

В Гърция също има спад в продажбите на дърва с между 30 и 50%.

 

При въглищата търсенето също е слабо, цените обаче са с 10 - 15 лева по-високи в сравнение с миналогодишните. От началото на месеца тон въглища се търгува между 215 и 356 лева в зависимост от калоричността.

 

До началото на отоплителния сезон цените вероятно ще скочат още веднъж, но с минимални стойности, успокояват търговците. И докато хората се надяват на топла зима и тази година, то от бранша, разчитат точно на обратното.

 

Повече по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Екатерина Николова