Близо 440 млн. лв. са инвестирани за модернизиране на железопътната мрежа в последните години

„С откриването на днешния обект инвестираме над 76 милиона лева за подобряване на безопасността на железопътния транспорт”, каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Петър Киров по време на официалното започване на изграждането на системите за сигнализация в железопътния участък Септември-Пловдив и телекомуникации по трасето София-Пловдив, предаде БТА.

 

Символичният старт е даден с пускането на зелена светлина на специално монтиран за това светофар. През последните години са инвестирани близо 440 млн. лв. за модернизиране на железопътната инфраструктура на страната, отбеляза Киров. По думите му всички железопътни проекти в обхвата на ОП "Транспорт" са в процес на изграждане и трябва да 
завършат до края на 2015 г. Той е изразил надежда това темпо на работа да бъде запазено и усвоен целият наличен ресурс както по ОП "Транспорт" 2007 - 2013 г., така и за новия програмен период 2014 - 2020 г.
 

Обектът е част от проект "Модернизация на железопътния участък Септември - Пловдив - част от Трансевропейската железопътна мрежа", който се финансира от Кохезионния фонд чрез 
ОП "Транспорт" 2007 - 2013 г. Според генералния директор на НКЖИ Милчо Ламбрев  „модернизацията на жп линията София-Пловдив е съществена част от Коридор 4 и Коридор 10 на Трансевропейската железопътна мрежа. Затова тя е и от съществено значение не само за България, но и за Европа”.