Образувано е досъдебно производство за причините, довели до смъртта на един човек в Мизия

Освен проливния дъжд, неконтролирано изпускани язовири също са допринесли за бедствието в Мизия - това заяви за Нова ТВ кметът на Община Хайредин - Тодор Алексиев. Вече е образувано и досъдебно производство за причините, довели до смъртта на един човек в Мизия. 
 
Ден преди трагедията, язовир „Ботево” – последният водоем преди Мизия, започва да се покачва драстично. Само за час водоемът вдигнал обема си с една трета и водата започнала да излиза от преливника в големи количества.
 
Водата, идваща от преливника на язовир „Ботево”, е била толкова силна, че е откъртила няколко бетонни плочи в отводнителния канал. Илия Христов, който е израснал близо до язовира, твърди, че за първи път го вижда толкова пълен.
 
Язовир „Ботево” е последният водоем по течението на река Бързина, която се влива в река Скът, наводнила Мизия. По думите на кметът на Хайредин, нивото на язовир „Ботево” и съседния „Рогозен” целогодишно се поддържат на минимално ниво. Целта е да могат да поемат по-големи води при обилни валежи.
 
Те поеха първоначалния удар, иначе не ми се мисли. И сега е лошо положението в Мизия, но щеше да е много по-зле”, на мнение е кметът на Община Хайредин.
 
Точно този първоначален удар, според кмета, обаче не е от дъжда. Обяснява, че водата е дошла изведнъж и е стигала на 10 сантиметра от ръба на стената на язовир "Рогозен": "Ако водата е дошла от дъжд, тя да се е вдигнала от дъното нагоре и преливникът да е поел. За мен си е дошла чиста приливна вълна и впоследствие приливникът е заработил".
 
А причината е в отдадените на концесия водоеми нагоре по течението. Според кмета Тодор Алексиев някой е отворил кран на язовир, преливник или нещо друго. „Точно откъде - никой не може да каже, но следствието ще го докаже”, убеден е кметът на Хайредин.
 
Прокуратурата ще проверява всички водоеми по река Скът, за да докаже дали с действието си или бездействието си има виновни за смъртоносното наводнение. 
 
Още по темата гледайте във видеото.
 
Репортер: Биляна Борисова