Росен Плевнелиев обяви състава на служебното правителство

Професорът по конституционно право Георги Близнашки беше номиниран за служебен премиер от президента Росен Плевнелиев. Служебният кабинет, който ще оглави той, поема управлението на страната след оставката на кабинета "Орешарски". Неговият Министерски съвет трябва да проведе предсрочните парламентарни избори на 5 октомври

 

„За мен е чест да номинирам проф. Близнашки за министър-председател на Република България. Той е виден конституционалист, доказан демократ и европеец, човек с активна гражданска позиция”, заяви държавният глава.

 

Близнашки ще има четирима вицепремиериЕкатерина Захариева, служебен вицепремиер по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране; проф. Йордан Христосков, служебен вицепремиер по социалната политика, министър на труда и социалната политика; Христо Иванов, служебен вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност, министър на правосъдието и Илияна Цанова, служебен вицепремиер по управление на средствата от ЕС. 

 

Второ служебно правителство на ПлевнелиевВ състава на служебния кабинет са още:

 

Васил Щонов за служебен министър на икономиката и енергетиката

 

Мирослав Ненков, служебен министър на здравеопазването

 

Йордан Бакалов, служебен министър на вътрешните работи

 

Румен Порожанов, служебен министър на финансите

 

Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и

съобщенията

 

Доц. Румяна Коларова, служебен министър на образованието и науката

 

Велизар Шаламанов, служебен министър на отбраната

 

Даниел Митов, служебен министър на външните работи

 

Мартин Иванов служебен министър на културата

 

Евгения Раданова, служебен министър на младежта и спорта

 

Васил Грудев, служебен министър на земеделието и храните

 

Светлана Жекова, служебен министър на околната среда и водите.

 

Служебното правителство пое управлението на държавата„Това е второто служебно правителство, което назначавам през последните две години, което за съжаление е ясен знак за политическа нестабилност, която заедно трябва да преодолеем”, заяви държавният глава при представянето на служебния министър-председател. „Този факт по естествен начин предопределя и основните задачи на това правителство. Всички те могат да се обединят около стремежа да се внесе необходимото спокойствие в обществото, да се даде възможност на механизмите на парламентарната демокрация да заработят, освободени от напрежение и натиск”.

Още по темата

 

„Партиите в рамките на 42-рото Народно събрание не успяха да формират устойчиво мнозинство, което да подкрепи работещо правителство и възложените от мен мандати не бяха реализирани”, отбеляза Плевнелиев. „В демократичните държави единственият легитимен инструмент за преодоляване на политическите криза са изборите”, категоричен беше държавният глава. „Вече обявих, че предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 5 октомври. Ще издам указ, с който от утре официално разпускам 42-рото Народно събрание и назначавам служебен кабинет”, заяви президентът. Росен Плевнелиев увери, че служебното правителство е формирано и при работата си ще спазва стриктно принципите на експертност, надпартийност и последователно надграждане на по националните приоритети.

 

Според държавния глава, освен необходимост, служебното правителство е и възможност за България да се предприемат значими стъпки и да се реализират важни държавни приоритети като подписването на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014 – 2020 г., стартирането на процедурата за влизане в единния банков надзорен механизъм на ЕС като първа стъпка за влизане в европейския банков съюз, както и програмата „България в НАТО 2020”.

 

„Служебното правителство няма да действа реваншистки, но ще каже истината и няма да скрие от българските граждани състоянието, в което се намира държавата днес”, каза още Плевнелиев. 

 

Служебният кабинет ще подготви актуализацията на бюджета, стана ясно от изказването на президента. По думите му ревизията на бюджета е била отказана недалновидно, но ревизия ще има, като служебното правителство ще я издготви и ще я внесе в първите дни на 43-то Народно събрание.

 

Цялото изявление на държавния глава можете да проследите във видеото.

 

С изявлението на проф. Близнашки можете да се запознате тук.