Новият служебен премиер

Не бяха толкова отдавна времената, когато Георги Близнашки реанимираше Столетницата. Но го правеше по свой си начин – говореше за партийни грехове и гласуваше срещу Стефан Данаилов за вицепрезидент… само той.

Още по темата

 

Човекът, когото Плевнелиев избра за служебен премиер, всъщност искаше да бъде президент. През 2011 г. Георги Близнашки беше номиниран за държавен глава, но тогава повечето му съпартийци предпочетоха да пратят срещу ГЕРБ Ивайло Калфин.

 

Така Близнашки и Плевнелиев се разминаха на президентските избори преди три години и се намериха след парламентарните миналото лято. Събра ги протестът, по-скоро оценката към него и управляващите.

 

Номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС изведе много социалисти на площада, излезе и Близнашки. За разлика от другите обаче, той не се прибра. Приятелският огън срещу доскорошните му другари продължи по време на окупацията – професорът по Конституционно право застана на страната на студентите, като определи за справедлива тяхната кауза.  

 

Правителството не падна, падна Близнашки – жертва на партийната дисциплина. Изключиха го за уронване на престижа на БСП, а тоз заяви: „Няма да обжалвам!”.

 

Професорът продължи протеста с мирни средства. Президентът предложи референдум за изборните правила, Близнашки събра подписите.

 

Георги Близнашки определя себе си като социалдемократ. И макар да пропилява всичките си шансове за партийна кариера, по ирония на съдбата я прави, но благодарение на някогашните си политически противници.  

 

Повече за проф. Близнашки ще научите от видеото.