Нужно е ускорено подписване на споразумение за връщане на нелегалните емигранти в Турция

Решение за строителство на ограда по цялата граница с Турция ще вземе следващото правителство. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов, след като миналата седмица от министерството заявиха, че мрежата е най-добрият вариант да се спре напливът на нелегални имигранти.

 

Единственият законен начин чужденец да поиска убежище в България е, ако пристигне на граничен пункт. Дори и при преминаване през браздата обаче страната ни не може да ги върне назад. Оградата е единственият добър вариант, смятат от МВР. 

 

"Това решение е политическо и то ще бъде взето от следващото правителство, тъй като е свързано и с финансово осигуряване”, заяви Бакалов.

 

Според министъра обаче най-добрият вариант е Турция най-после да се съгласи да приема обратно преминалите на наша територия нелегални имигранти. До средата на следващата година ще бъде изцяло готова и системата за видеонаблюдение по цялата ни граница с Турция. 

 

Хората край границата са против оградата, защото и сега се намират начини тя да бъде преодоляна. Жителите на граничното село Лесово одобряват търсенето на варианти Турция да бъде убедена да приема обратно чужденците, минали в Българско.

 

От МВР се похвалиха, че само от началото на август досега са заловили 16 каналджии, помагали на чужденци да минат на българска територия, като петима вече са осъдени. 

 

Репортер: Димитър Иванов