В Сливенско са паднали 74 литра на квадратен метър

Поройни дъждове паднаха на много места в страната тази нощ. В Берковица е обявено бедствено положение. Дъждовете причиниха приливна вълна, която заля улиците и домовете на хората.

Още по темата

 

Къщи, магазини и стопански постройки бяха отнесени от придошлите води на река Берковска. Кметът на града Димитрина Каменова каза пред Нова ТВ, че положението е критично навсякъде в града и 70 - 80 къщи са откъснати от водата. В същото време в балкана продължава да вали.

 

Поне един метър е водата около блокираните къщи. Обитателите им няма как да излязат от тях, защото дворовете и приземните им етажи са наводнени. Евакуация в града тече от вчера. За щастие пострадали хора няма.

 

Местните обясниха, че такова бедствие не се е случвало досега, въпреки че и в предишни години нивото на реката се е покачвало. Те си обясняват вълната с незаконната сеч по течението на реката, която не се контролира от никой. Друга причина за бедствието според тях е стесняването на коритото на Берковска река преди около 40 години.

 

Берковица се нуждае от тежка техника за борба със стихията. Ще стигне ли тя до бедстващите ще разберете от Обедните новини на Нова.

 

Междувременно бяха наводнени къщи и в Монтанското село Говежда. Приток на река Огоста е прелял. И там се налага евакуация. 10 села в община Георги Дамяново са без ток.

 

В Сливенско са паднали 74 литра на квадратен метър. Имало и временни прекъсвания на електричество, но без сериозни щети за инфраструктурата.

 

Чипровци остана без водоподаване след пороите. През нощта 3-4 къщи са били откъснати, но ситуацията се е решила бързо.

 

Пороите са наводнили и пътища от републиканската мрежа. По магистрала „Хемус” на много места видимостта е ограничена.

 

Валежите продължават и днес. В района на бедствието в Северозападна България се очаква да паднат до 50 литра на квадратен метър.

 

Подробности за обстановката в бедстващите райони ще научите от видеото.