70% от инвентара на рибарите в Ченгене скеле е унищожен в потопа

Сред най-пострадалите от потопа в Бургаско места е рибарското селище Ченгене скеле. Само бетон, посуда и изпочупени мебели са останали след някои от рибарските хижи там.

Още по темата

 

Основна версия за последния потоп е, че става въпрос единствено за природно бедствие. Според местните власти водосборната зона, от която е дошла приливната вълна, е изключително голяма.

 

В понеделник ще бъде сформирана специална комисия от община Бургас, която с подкрепата на община Созопол, ще проследи пътя на приливната вълна.

 

В момента в Ченгене скеле все още няма електричество. Вчера при опит за възстановяването му в Бургас е пострадал служител на електроразпределителното дружество, който е получил изгаряния и е настанен във ВМА – Варна.

 

Според местните такова бедствие досега не се е случвало. „Всички мнения, че се е скъсал язовир, че е имало приливна вълна, са неверни, защото по поречието на Отманлийска река няма нито един водоем”, обясни Димитър Янчев, неформалният кмет на селището, което няма статут на населено място. По думите му не е било възможно стихията да бъде избегната.

 

Близо 70% от лодките и инвентара на рибарите са унищожени в потопа. Наводненията в региона на Бургас взеха три жертви.

 

Подробности за ситуацията в пострадалото рибарско селище ще научите от видеото.

 

Репортер: Цеца Алексова