ОССЕ трябва да наблюдава спазването на договорките

Контактната група за кризата в Украйна договори Мемурандум за постоянното спиране на огъня. Украйна, сепаратистите и европейските наблюдатели изработиха план, който да осигури запазването договореният преди две седмици мир.


Документът, подписан в Минск включва девет точки. Те са свързани с техническите параметри на спирането на огъня.


„Основното, което договорихме е: първо, спирането на огъня се счита за всеобщо. Второ, войниците ще останат по позициите, които заемат към петък, 19-ти септември. Трето, забранява се употребата на всякакво оръжие. И четвърто, артилерията ще бъде изтеглена от двете страни на по 15 километра от фронтовата линия”, съобщава Леонид Кучма, преговарящ от името на Украйна.


Меморандумът предвижда забрана за полети над части от Донецка и Луганска обсласти, както и „изтеглянето на всички чужди наемници”. Според бунтовниците, един от най-спорните въпроси за статута на двете области, не е бил обсъждан.


„Не сме говорили за статута. Ние имаме нашите виждания, украинското правителство има други. Ние не отстъпваме от позициите си. Изграждаме органи на властта и няма да допуснем украински избори на наша територия”, казва Александър Захарченко, лидер на сепаратистите.


Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да наблюдава спазването на договорките. Очаква се нейни представители да патрулират в 30-километровата буферна зона.