Нито един от кандидатите не успя да събере необходимите 17 гласа "за"

След 7 часа изслушване и обсъждане, Висшият съдебен съвет не успя да избере председател на Върховния касационен съд. Кандидатите за поста бяха двама - настоящите заместници на Лазар Груев Таня Райковска и Павлина Панова. 

 

Много прецеденти имаше този път - за първи път кандидатите бяха двама, за първи път жени и за първи път от ВКС. Избор на нов председател на Върховния съд обаче така и нямаше, защото нито една от двете кандидатки не успя да събере нужните за това 17 гласа.

 

Въпреки че нарушиха всички времеви ограничения за изслушването на кандидатите, въпреки десетките страници концепции и редицата въпроси, нито Таня Райковска, нито Павлина Панова убедиха членовете на ВСС, че една от тях е точният кандидат. 

 

По време на изслушването пред ВСС и двете кандидатки за поста изтъкнаха важността на тълкователните решения. Павлина Панова предложи създаването на аналитично звено към ВКС, което да работи в тази област, а Таня Райковска се обяви за създаването на научноконсултативен съвет.

 

По отношение на квалификацията на съдиите Райковска подчерта, че магистратите трябва да познават по-добре практиките и решенията на Съда на ЕС в Люксембург. За повишаване на доверието към българските магистрати Панова предложи те да участват в международни обмени и да засилят познанията си над правото на ЕС.

 

Така процедурата започва отначало. Кой ще кандидатства за поста и кой евентуално ще бъде избран, ще стане ясно след около два месеца и след като станат ясни резултатите от парламентарните избори. Изборът се следи отблизо и от Европейската комисия.