От БНС заявиха, че няма нищо предизборно в действията им

Опитът за окупация на Централната избирателна комисия (ЦИК) приключи. След цяла нощ в сградата на Народното събрание, кандидат-депутатите от Българския национален съюз (БНС), които вчера щурмуваха комисията, излязоха, без да постигнат нищо по своите искания.

 

Кандидат-депутатите напуснаха сградата на Народното събрание доброволно. 17-те прекараха вътре нощта в очакване да разговарят с представител на ЦИК, но след като не постигнали резултат, се отказали да чакат. 

Още по темата

 

За напускането си отново съобщиха по телефона, но този път предварително, а причината да не бъдат изведени по-рано оттам е, че по закон те са защитени и не могат да бъдат задържани, арестувани или разследвани. 

 

За една нощ в ЦИК хората на Расате изведнъж решиха, че вече не искат това, заради което окупираха залата - разговор заради сваления им предизборен клип. Те заявиха, че няма нищо предизборно в действията им. По-важно се оказа уточнението, че 17-те окупатори не били овладени от охранителите, а сами решили да се залостят в една зала. 

 

Кандидатите за народни представители се ползват със същата привилегия, с която избраните депутати - имунитет. Така до 5 октомври около 6000 души ще са почти недосегаеми. С други думи - всеки кандидат-депутат може да реши да окупира институция, да влезе с взлом и да си остане в сградата на Народното събрание, ЦИК или друга институция колкото си пожелае - необезпокояван от органите на реда.

 

Старият изборен кодекс даваше още повече правомощия на кандидатите, отколкото на избраните, защото единствено парламентът можеше да решава дали да снеме имунитет. След твърде явните злоупотреби с това, например кандидатите за парламента през 2009 г. - братя Галеви, депутатите стегнаха правилата и решиха на тези избори големите злоупотреби да могат да се наказват.

 

Прокуратурата обаче изглежда не е видяла престъпление в постъпката на Българския национален съюз, защото искане за отнемане на имунитета не е постъпило. Депутатският и кандидат-депутатският имунитет има за цел да пази тези хора от политическа репресия. Той не важи при "заварено престъпление". Тежките престъпления също едва ли биха останали безнаказани, но дребните хулиганства очевидно остават без последствия.