България се превръща в новия "болен човек" на Европа, на мнение е Христо Иванов

Нямаше договорка, защото нямаше и резултат – така служебният министър на правосъдието Христо Иванов коментира вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет, на което не беше избран председател на Върховния касационен съд. В интервю за БНР министър Иванов заяви, че трябва да бъдат преодолени определени зависимости в съдебната система. 

 

"Избор не се прави, ако няма политическа сделка. Това е формулата, която видяхме. Така беше и преди няколко месеца с главния съдебен инспектор. И понеже в момента сме в едно междувластие - няма политическо решение как да бъде изиграна картата с председателя на ВКС, поради което не се състоя и мнозинство. Опитът показва, че ВСС е много чувствителен към ситуацията и надмощията в политическата система”, коментира служебният министър. 

 

По думите му държавата е в междувластие, а съдебната система - в междупроцедурие. Христо Иванов посочи като една от големите теми в реформата съдийската независимост и самоуправление.

 

"Пропуснаха огромния шанс да формират ясна воля не просто за един от двамата кандидати, а какво искат да се случи със съда. Председателят на ВКС по право и по морален авторитет трябва да е лидер на цялата система от съдилища във ВСС”, на мнение е Иванов. 

 

Със сигурност ще има реакция от Брюксел по повод проваления избор, смята министърът на правосъдието. Според него големият сигнал ще дойде през януари и перспективата за България не е добра. 

 

"Намираме се в дълбока криза на институционалността и държавността. Много хора от съдебната система не разбират това, че България се превръща в новия "болен човек" на Европа. Думата "реформа" отсъстваше от вчерашната процедура. Януарският доклад е възможно да бъде първата стъпка за отделянето на България от Румъния”, предупреди Христо Иванов.