Те остават най-евтината алтернатива за отопление

Скокът на цената на тока кара все повече хора да се запасяват с дърва и въглища за огрев. Пред пунктовете във Велико Търново вече се извиват опашки. Хората бързат, тъй като дървата остават най-евтината алтернатива за отопление през зимата. 
 
Ситуацията при семейство Грънчарови не е по-различна. Те живеят с по-малко от хиляда лева на месец и за това от години се топлят на дърва. Така отоплителният сезон им струва около 400 лева, докато за ток на месец биха плащали по 200 лева. Понякога, за да спестят пари, си купуват дърва, които си цепят сами. 
 
Традиционно на пазара се продават дъб, бук и габър. Хората обаче масово предпочитат габъра, тъй като той гори дълго и топли повече. Търговците казват, че през последните три години не е имало увеличение на цената, не се очаква и сега.
 
От пожарната в старата столица предупреждават, че предстоят масови проверки къде се и как се съхраняват дървата за огрев. Нарушителите, които превръщат площадките между етажите в склад за дърва ще бъдат глобявани, тъй като създават голям риск от пожари. 
 
Повече гледайте във видеото.
 
Репортер: Юлияна Цанева