Кандидат-депутати си навлякоха гнева на ръководството

Преференциалният вот вече всява раздор в партиите. В разгара на кампанията, кандидат-депутати от БСП си навлякоха гнева на ръководството и бяха предупредени с писмо, че е недопустимо да си правят лични кампании. 

 

Част от кандидатите за парламента изглежда са решили да се борят не само за партийната идея, но и за себе си. Това не се харесва на тези, които са ги подредили в листите

 

Аз ги призовавам да търсят подкрепа извън тясно-партийните членове и симпатизанти, като подкрепа и за листата. Иначе най-важното е политиката, която предлага листата и представителите, включени в нея”, заяви лидерът на БСП Михаил Миков.

 

„Това противоречи с цялостната политика, която сме водили доскоро”, заяви Страхил Ангелов.

 

Писмото обаче било с пожелателен характер.

 

„Вето трудно може да бъде поставено. Още повече, че ние приехме тази демократична възможност и я дадохме на гражданите”, коментира Михаил Миков. 

 

От писмото става ясно, че по места личните битки са загрубели. Но не между опонентите, а между свои. 

 

От ръководството на БСП оценяват като „недопустимо да се дискредитират директно или индиректно кандидатите от листата. Не можем да бъдем противници в собствената листа”, се казва в писмото. 

 

Пожелателното писмо обаче събуди съмнения, че някой се тревожи от грешката 15/15, която на евроизборите неволно или не изстреля Момчил Неков над лидера.

 

От ГЕРБ заявиха, че проблеми с мажоритарното гласуване - нямали. Но пък неволно за тях се погрижи друг самостоятелен войн - Георги Кадиев, в чийто плакат по грешка беше отбелязан само номерът му в листата, който съвпада с този на партия ГЕРБ. А номерът на собствената му партия липсваше.