Според него "не бива в този за момент за нацията да се прехвърля удобно вина"

„Не бива в този за труден момент за нацията да се прехвърля удобно вината от един на друг. Необходимо е колективно усилие. Вярвам, че българските институции ще стигнат до края в разнищването на причините за взрива”.

 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който се включи в заупокойната молитва за душите на загиналите 15 работници от завода „Миджур”, която бе отслужена в столичния храм „Света неделя”.


Държавата не е удобното извинение за бездействията и за нарушаване на правилата от фирми, работодатели и личности. Фактите сочат, че МВР два пъти се е опитала да вземе лиценза на предприятието. Крайно време е да посочим фактите и първопричините такива, каквито са. Затова вярвам в институциите, вярвам в правосъдието и апелирам към всички български граждани и те да имат малко повече вяра в собствената си държава, защото държавата – това сме ние”, призова държавният глава.


„Правилата, които съществуват, са онези, които сме създали и приели в българския парламент. Много често се оказва, че правилата не са лоши, изпълнението е лошо. И тук не само държавата има своята вина. Крайно време е да разберем. Апелирам да имаме уважение към държавата и институциите, по този начин уважаваме и себе си”, добави Росен Плевнелиев.


Той изрази съболезнованията си към всички близки на загиналите край Горни Лом.


„Днес е необходима солидарност и общи усилия”, заключи държавният глава.