Фенове смятат, че причините за катастрофата се крият

Остава критично състоянието на пилота от Формула 1 Жул Бианки, след тежката катастрофа на писта „Сузука” в Япония. Той все още е в кома. Информациите в международните медии обаче са противоречиви. Според някои той диша самостоятелно, докато други пишат, че състоянието му се влошава.

 

На фона на тази неяснота се оформя друг скандал - кой е виновен за катастрофата.
Организаторите на състезанието обявиха катастрофата за "лош късмет". Те твърдят, че всички мерки за безопасност са били налице.

 

"Маршалите развяха двоен жълт флаг. Това значи, че пилотите трябва да намалят скоростта дотолкова, че да могат веднага да спрат, ако се наложи. За съжаление колата на Бианки се поднесе на водата на пистата. Просто лош късмет", коментира Мисамичи Миязаки, представител на пистата „Сузука”.

 

В социалните мрежи, обаче се появи видео, което поставя тезата на организаторите под съмнение. Зрител, снимащ от трибуните, е хванал катастрофата. Вижда се, че на контролна кула 12 маршалите веят зелен флаг, което значи пълна свобода за пилотите. Световната автомобилна организация се опитва да забрани показването на видеото в интернет. Фенове на спорта обвиняват федерацията в опит да прикрие вината си. Състоянието на Жул Бианки остава критично. От болницата, в която го лекуват, не влизат в подробности.