Перничанинът Валентин пропътувал 120 000 км с автомобила си по целия свят

От Перник до Японско море - над 30 хиляди километра, през седем държави. В името на пътешествието един българин избра да спи на шофьорската седалка вместо в леглото си у дома.

 

Казват, че където и да отидеш, мястото става част от теб. Ако е така, то Валентин има в себе си парче от почти всички държави на света. Последните е събрал от Румъния, Молдова, Украйна, Беларус, Русия, Казахстан и Монголия. И всичко това със своята вярна 21-годишна спътница-автомобил.

 

Той разказва, че резервоарът е подбит, а единият заден амортисьор се е откъснал. Така минал 20 000 км. Така пътуването дава безкрайно много, но и взима малко.

 

"С тази кола извън страната съм изминал 120 000 километра - най-голямото ми е тазгодишното- 30 хиляди километра, други големи пътувания, обиколка на скандинавски страни, Иран и кавказкия регион са били по 14-15 хиляди километра”, разказва Валентин. След дългото пътешествие, продължило повече от два месеца, спомени е събрала и вярната спътница.

 

Колкото и дълго да е пътешествието, колкото и безкрайни да са впечатленията от различните места, финалната точка е винаги една - България.

 

„Истината е, че аз страшно много си обичам България, според мен тя е от най-красивите страни, дори красивата природа на Швейцария или Норвегия, или шотландските планини, не я заменям срещу красотите на България”, категоричен е пътешественикът.

 

Има още много какво да чуем за пътешествията на Валентин. Това е възможно най-краткият вариант на месеците зад волана, разгледаните 150 града, направените 10 000 снимки. А следващото пътешествие предстои.