Напрежението ескалира и дори се стигна до опожарени коли

Цял квартал се вдигна на бунт срещу застрояването на детска площадка. Напрежението ескалира и дори се стигна до опожарени коли. Проблемът е от години, а за палежите жителите подозират собственика на бившата детска площадка, който иска да строи там.

 

Гледката на горяща кола заварва преди няколко дни един от жителите на блок в столичния квартал „Гео Милев”. Същото се случва на още три семейства.


„12:20 ч. се събудих от алармата на автомобила. Погледнах през прзореца и видях, че колата гори”, спомня си Олга Вескова.


„Железо, както казват в Перник, железо, купува се ново - живот не се купува”, смята Георги Весков.


Така чисто юридическите спорове около бъдещето на градинката стават лични и опасни. Собственикът има разрешително за строеж, но това не означава, че има право да изсича дърветата на някогашната площадка.


„Когато са питали инвеститора, проектанта, има ли дървета - той отговарял: „Няма”. И когато се каза, че има 37 или 39 дървета, когато се оказва, че има дървета, зелена система му отказват да сече”, обяснява Тихомир Безлов.


По думите на собственика палени са коли и на негови служители. Футболни фенове били щурмували обекта му, а недоволните зашитници на градинката набили негов багерист.

 

„За мен това звучи прсто комично. Имаше такива реплики на багериста, на които аз съм свидетел тук пред една възрастна жена”, обяснява още Безлов.


Инвеститорът Венцислав Дучев не пожела да застане пред нашата камера или да гостува в студиото на Нова, но ето какво заяви по телефона: „Въпросният терен никога не е определян за зелена площ, нито за зелено строителство, винаги е бил за високо строителство”.


„Тя е определена за зеленина през 1990-а година, а след това те с техните частични изменения, започват, загърбват нашите права, загърбават всичко”, твърди Мария Бояджиева.


„Дали ще започнат сторителни дейности зависи от това дали ще продължат протестите на хората”, обяснява Михаил Джурджин от "Контрол по строителството" в Столичната община.
Иначе административни пречки няма.


Повече по темата гледайте във видеото.