Изкупната цена е паднала с 30 стотинки за 2 месеца

Млекопроизводители от Ямбол, Стара Загора и Сливен излязоха на протест срещу липсата на държавна политика в сектор "Животновъдство" и падащата изкупна цена на млякото. Протестът се провежда край село Окоп, до пътя за ГКПП "Лесово", предаде БНР. 

 

Според председателя на регионалната асоциация на млекопроизводителите д-р Георги Георгиев браншът е пред фалит. "Ние сме на ръба на оцеляването и ако изчакаме още две-три седмици, много от животновъдите, които ще дойдат на протеста, може вече да са фалирали, да са продали или изклали животните си", заяви той.  

 

Изкупната цена на литър сурово мляко само за два месеца е паднала от 0,80 на 0,50 лева. Вносът на мляко и млечни продукти на дъмпингови цени от други страни – членки на Европейския съюз изтиква българските производители все повече от пазара. "Протестът ще тръгне от  Ямбол и се надяваме да се разрасне и да направим по-мащабен протест", заяви д-р Георгиев.

 

Декларация с няколко основни искания ще изпратят фермерите до земеделския министър Десислава Танева и премиера Бойко Борисов. Първото искане е да се гарантира изкупната цена на литър сурово мляко през цялата година. Второто - млечните квоти да не падат от април догодина, тъй като малките и средни млекопроизводители ще фалират. Фермерите настояват и за национални доплащания при траен спад на цената, както е в момента.

 

Д-р Златка Възелова от Министерството на земеделието увери млекопраизводителите, че животновъдството ще бъде приоритет за ведомството. Тя ги информира, че в момента се подготвя наредба за договорните отношения между изкупвачи и млекопроизводители. Договорите ще бъдат регистрирани в Държавен фонд "Земеделие" и ще бъдат контролирани от там. Водят се разговори и с агенцията по безопасност на храните за засилен контрол в мандрите, за да може българските млечни продукти да преобладават в големите вериги магазини. До дни се очаква да започне изплащането на обезщетенията за загиналите животни от болестта "син език".