От БНТ смятат, че идеята е добра, но има редица трудности, сред които е и финансирането

Остава под въпрос създаването на парламентарен телевизионен канал. Това стана ясно по време на заседанието на Временната комисия за изработване на проект на правилник за организация и дейност на НС, информира агенция „Фокус”.

 

Решение на комисията е да се създаде такъв канал и заседанията на Народното събрание да се предават пряко от парламентарен телевизионен канал, като излъчвания сигнал да се предоставя за свободно и безплатно ползване. По този начин парламентът се задължава да създаде или свой телевизионен канал, или да открие парламентарен телевизионен канал, на който да се излъчват пленарните заседания и да се гледат на ТВ приемници.


По този повод на заседанието на комисията присъства и Вяра Анкова – генерален директор и председател на Управителния съвет на БНТ. Тя посочи, че идеята е добра, но има редица трудности, поставяйки на първо място финансирането.

 

„Ако наистина целим да създадем нещо добро, трябва да вземем най-добрия пример, заяви Анкова, като загатна за вземане на решение след по-продължителен дебат.


Тя подчерта, че трябва да се направят и доуточнения, тъй като ако става дума за едно излъчване на заседанията на НС, това не е парламентарен канал, защото не може да съществува три дни и после да го няма.


След изказването й председателят на комисията Десислава Атанасова заяви, че е рано да се записва текст, който не може да се изпълни.

 

„Трябва да се провери каква ще е гледаемостта, защото ми се струва, че по-голямата част от гражданите предпочитат да не се излъчва и петъчният парламентарен контрол”, обясни Атанасова.


Мая Манолова предложи да не се отменя вече приетия текст, а да се направи поправка, че каналът ще се реализира, когато се осигурят финансови и технически средства.