Това съобщи главнокомандващият сухопътните сили на Съединените щати в Европа

Американски танкове, бронирана техника и сухопътни войски ще бъдат разположени в България. Това съобщи главнокомандващият сухопътните сили на Съединените щати в Европа  генерал Бен Ходжес.

 

Според него американската армия планира да разположи около 150 танка и бронирана техника в няколко страни от НАТО за участие във военни учения. Сред обсъжданите държави са Балтийските - Латвия, Литва и Естония, както и Полша, Румъния и България.

 

Това е част от операция "Атлантическа решителност".  

 

 

"Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, но техниката ще остане на място", уточни генерал Ходжес.

 

„Американските сили ще бъдат разположени там, докато това е необходимо. Идеята е се да възпре руската агресия и да осигурим на нашите съюзници спокойствие. Планирали сме вече ротациите на частите през следващата години. Военните части вече са определени и ще продължим да правим това”, добави той.

 

Министърът на отбраната на България засега отказва коментар. Пред Нова от пресцентъра обясниха единствено, че официално искане до този момент няма. Подробности липсват и на интернет страницата на НАТО, допълват от Военното ведомство.