САЩ искат повече военни бази в Европа заради Русия

 

 

Американски танкове, бронирана техника и сухопътни войски може да бъдат разположени в България. Това съобщи главнокомандващият сухопътните сили на Съединените щати в Европа - генерал Бен Ходжес. Поводът е конфликтът между  Украйна и Русия. 

 

Рисковете за нас за момента трудно могат да се изчислят. Това, което се знае е, че САЩ има идея да разположи 150 танка, бронирани машини и пехота в европейски държави, членки на НАТО. Държавите, които са обсъждат за разполагане на военната техника са Балтийските - Литва, Латвия и Естония, както и Полша, България и Румъния. 

 

 „Американските сили ще бъдат разположени там, докато това е необходимо. Идеята е се да възпре руската агресия и да осигурим на нашите съюзници спокойствие . Планирали сме вече ротациите на частите през следващата година. Военните части вече са определени и ще продължим да правим това”, обясни Бен Ходжес.

 

Информацията за готвено разполагане на части в България, цитирана от световни агенции изненада обаче нашето правителство.  „Ние сме информирани за всичко, което предприемат съюзниците и което засяга нас”, заяви външният министър Даниел Митов. Военният министър Николай Ненчев пък обясни едва в късния следобед  дали в България ще се разположат НАТО-вски танкове, заради конфликта в Украйна.  „Ако се стигне до настаняване на американска бойна техника, то това ще е вероятно в Ново село и Безмер”, заяви той.