Съдът решава ще остави ли в ареста задържаните

 

Тази вечер съдът трябва да реши дали арестуваните при акцията на ДАНС да останат в ареста. Срещу Ахмед Муса и още 6 души са повдигнати обвинения за подстрекаване към война и налагане на антидемократична идеология. От източници близки до разследването екипът на Нова разбра, че по време на разпитите Ахмед Муса не се е признал за виновен и е отричал съпричастност с "Ислямска държава" .

 

Прокуратурата обаче твърди, че вече е събрала достатъчно доказателства, а именно достатъчно литература, книги, материали, които пропагандират идеите на ИД, както и имейли и разпространявани материали чрез Фейсбук страницата на имама от Пазарджик. 

 

Междувременно съпругата на главния обвиняем Ахмед Муса обяви, че целият квартал е готов да излезе по улиците ако той не бъде освободен.  Адвокатът на Муса Елвира Панкова обясни, че е предложила на клиента й  да бъде направена съдебно-психиатрична експертиза, но той е отказал.

 

Директорът на многопрофилната болница в Пазарджик д-р Васил Вълчев заяви, че в началото на 90-те на Муса е поставена диагноза „параноидна шизофрения”. През последните 20 години обаче, не е бил освидетелстван с психиатрично заболяване.

 

Репортер: Благой Бекриев