В тежко предаварийно състояние са 78 язовира на територията на страната

 

 

Тежки нарушения при стопанисването на язовирите в страната откри прокуратурата. Занижен контрол, липса на поддръжка и неизяснена собственост са сред най-честите проблеми. В тежко предаварийно състояние са 78 язовира на територията на страната, сочи анализ на Министерството на околната среда и водите.

 

Открити са неизправни язовирни стени, наличие на растителност в коритата на реките и изкуствените водоеми. Проблем създават и изхвърлените битови отпадъци. Все още обаче не са съставени карти на районите под заплаха от наводнения. 

 

Думата язовир е почти синоним на думата бедствие за хората от наводнените райони. Тодор Тодоров пострада това лято и затова се страхува от двата съседни язовира – „Сухият Скът” и "Мраморчица", които са съвсем наблизо до наводненото през август село Горно Пещене.

 

Хората мислят така, въпреки обясненията, че не язовирите са причинили наводнението през лятото. Двата язовира дори нямат концесионери, които да се грижат за тях. В момента превантивно обемът им е запълнен с вода само на 30%.

 

Най-основното по въпроса с язовирите обаче е друго - те отдавна са изчерпали своето икономическо значение. В това са категорични и хората, и институциите. Язовирите обикновено остават с неизяснена собственост, а поддръжката им излиза скъпа на общините.

 

Хората дори смятат, че изкуствените водоеми са отживелица, защото това за което са били създадени някога – напояване на земеделски площи, днес не се прави, пък и липсва каквато и да е инвестиционна инициатива в тази посока. 

 

Репортер: Румяна Попова