Стихията удари днес най-силно в Старозагорско

 

Нови наводнения оставиха хиляди без ток. Бедствено положение беше обявено в още няколко града в Югоизточна България. 

 

Стихията удари днес най-силно в Старозагорско. Екоминистерството предупреждава, че има реална опасност Марица и Тунджа да наводнят региона. На север втори ден прелива язовир „Тича”. 

 

От стихията днес най-сериозно пострада град Гълъбово край Стара Загора. Наводнени са улици, а хиляди домакинства са без ток.   

 

Бедственото положение в Гълъбово беше предизвикано от скъсана дига на река Съзлийка. Десетки къщи са наводнени. Нивото на реката се е покачило и е достигнало рекордни стойности заради контролираното изпускане на язовирите в региона. Наводнена е подстанцията, която подава електричество.


 
„Няма ток и не виждам никаква надежда в следващите дни да се оправи”, заяви кметът на Гълъбово Николай Тонев.

 

Заради наводненията седем села в Старозагорско и четири в община Раднево са без вода. Спряно беше движението на автомобили по пътя Гълъбово – Симеоновград. Бедственото положение в община Раднево остава. 

 

След няколко дни дъжд и повишени нива на реките в цялата Хасковска област, водата се събра в Марица край границата. За часове реката зае нови територии като заля земеделски площи, а Свиленград изживя кошмар в очакване да остане под вода.

 

Въпреки че нивото на Марица беше над улиците, най-лошото се размина и Свиленград не беше потопен.

 

В Любимец обаче още вчера реките навлязоха в къщите и оставиха няколко семейства без домове. Социални работници обиколиха най-пострадалите, за да помогнат. 

 

Тази вечер в Хасковско се очакват нови валежи. Нивото на водата в язовира е на критичния максимум от 317 милиона кубически метра. Въпреки това няма опасност от наводнения в населени места, не са застрашени и пътищата наоколо.