Организмът на детето не усвоява калция

 

13-годишно дете живее с вродена наследствена болест със сложно име, позната като „болестта на стъклените кости”. Благодарение на „Българската Коледа” обаче вече осем години, Надежда Кехаджийска няма нито едно счупване.

 

„Остеогенезис имперфекта” е диагнозата, която чува при раждането на второто си дете Делка Кехаджийска от Карлово. Заради болестта организмът на детето не усвоява калция и костите са крехки и чупливи като стъкло. Лекарите прогнозират, че новороденото момиченце ще живее само 2-3 години. Делка и съпругът й обаче не вярват, че това е съдбата на момиченцето и го кръщават Надежда.

 

Хормонът на растежа, който уплътнява и заздравява костите, струва над 1500 лева на месец - сума, непосилна за семейството. От осем години обаче „Българска Коледа” помага. И резултатът е налице. „Вече повече от 7 години нямаме счупване. Ако не е „Българската Коледа”, не знам как ще се справим. Мога да кажа, че реално тези пари отиват за децата, които имат нужда от тях”, обясни Делка.

 

Тази година Надежда няма да напише писмо на Дядо Коледа, но майка й знае, че идването на празника я вълнува, а от празничната украса най-много й харесва елхата. Надеждата на семейството и тази Коледа ще е да получи лекарството за стъклените кости на Надето.

 

Репортер: Екатерина Костова