В Ямбол въвеждат режим на питейната вода

 

 

Продължават проблемите с наводненията в Южна България. 56 души са евакуирани от община Николаево. Обявено е бедствено положение. Хората са предупредени да не ползват вода от кладенци и външни чешми.
 

Критична е обстановката край Тунджа. Водите на реката затвориха пътя Казанлък - Стара Загора в района на село Ягода. Осигурен е алтернативен маршрут, а язовир "Копринка" продължава да се изпуска през преливника.

 

Край Ямбол и Елхово реката достигна рекордно ниво за последните 50 години. Причината е изпускането на язовир Жребчево. В Ямбол въвеждат режим на питейната вода.

 

Елхово продължава да се бори с покачващите се нива на водата.  Над 430 сантиметра е нивото на Тунджа край града, а 525 сантиметра- в района на Ямбол. 

 

От областната администрация на Елхово съобщиха, че има малък шанс тази вечер нивото на реката да започне да спада, тък като след спирането на валежите през последните часове нивото е спаднало с един сантиметър. 

 

"Нивото на Тунджа се повишава. Хората са обезпокоени, тъй като според прогнозите състоянието на реката в по-горните райони ще остане непроменено, а изпускането на язовира ще продължи още няколко дни. Обстановката определено ни притеснява", заяви Петър Киров, кмет на Елхово.

 

Репортер: Димитър Иванов