Инспектори тръгнаха по магазните на проверки

 

Инспектори от Министерството на икономиката, Агенцията по метрологичен и технически надзор и Комисията за защита на потребителите следят дали е качествена бялата и черна техника, която много българи смятат да подарят за празниците.

 

От началото на проверките до момента не са констатирани нарушения. През последните месеци дори намаляват сигналите към Комисията за защита на потребителите, свързани електроуредите.

 

Жалби все пак има. Те са свързани най-вече с липсата на инструкции на български език, които трябва да придружават всяка една стока, която се купува от магазин за черна и бяла техника. Преди празниците контролните органи следят и за указания за възможности за рекламация и за това къде един уред може да бъде поправен в рамките на гаранционния срок.

 

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е проверила през тази година 52 вида електрически съоръжения, иззети са 195, които не са отговаряли на изискванията за употреба. Глобите при търговци, предлагащи некачествена стока могат да достигат до 2000 лева.