Там се съхраняват 409 милиона кубически метра активен газ

Природен газ вече се тегли от хранилището в Чирен. От „Булгартрансгаз” обявиха, че това е нормално за сезона. Екип на Нова отиде до мястото, където се съхраняват газовите запаси на страната ни.


Чирен е газовото сърце на България. Намира се на  20 километра от Враца. Бивше находище на синьо гориво, след изчерпването си е превърнато в място за съхранение на природен газ. И така – вече четири десетилетия. Резервоарът се намира на 2000 метра под земята, на площ от 100 квадратни километра. Тук има 409 милиона кубически метра активен газ – тоест – този, който може да се тегли. Капацитетът е 550 милиона.  


„Обичайно през летните месеци потреблението е по-ниско от потребленията в зимните месеци. Затова обичайно в нашето хранилище всяка година месец декември покриваме известна част от потреблението на газа в страната”, обяснява изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Кирил Темелков.


Чирен обаче трябва да ни гарантира, че дори руснаците да ни врътнат кранчето, няма да останем на студено.


В стаята на диспечера денонощно се следи всичко, което се случва в хранилището. Една нощ хората тук със сигурност няма да забравят – тази срещу 6 януари 2009 година. Началото на газовата криза. От съображения за сигурност, хората тук не разказват много за това. Нито за последвалите дни на безсъние и напрежение. Факт е обаче, че тогава от Чирен се теглят сериозни количества, ситуацията е овладяна. Готови ли сме сега?


„Най-малко за около два месеца би трябвало да стигне това количество, за да осигури доставките, така че нямаме притеснение”, твърди изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Кирил Темелков.


На тръгване, Чирен ни изпраща с една отдавна търсена изненада – къде се съхраняват част от тръбите на Южен поток.


Повече по темата гледайте във видеото.