Очаква се това да бъде и една от темите на днешното заседание на министрите

 

До края на януари ще стане ясно дали ще бъдат правени корекции по приетите спорни пенсионни промени. Очаква се това да бъде и една от темите на днешното заседание на министрите.

 

Тази сутрин пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев разкри, че е имало натиск промените да бъдат изтеглени. 

 

Според частните фондове пък реформата целяла прехвърляне на 8 милиарда лева от тях в Националния осигурителен институт.

 

Споровете около пенсионната реформа продължават, а с тях - престрелките и обвиненията. 

 

„Вече започна абсолютна дискредитационна кампания”, заяви Николай Марев, главен изпълнителен директор на ПОК „ДСК-Родина”.

 

Представителите на частните фондове заподозряха кампания, целяща разчистването на терена за нов играч на пазара с пенсионните осигуровки. 

 

„През лятото беше регистриран един нов пенсионен фонд. За нас беше голяма изненада. Казва се „Утре”. Той още не е започнал инвестиции, няма значение кой стои зад него”, заяви още Николай Марев. 

 

„Дори не съм чул, че е регистриран въпросният фонд”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. 

 

От частните фондове коментираха още, че така приетата реформа ще засегне около 30 000 младежи, които ще внасят годишно около 4-5 милиона лева в бюджета на НОИ. А, според тях главната цел на реформата е парите на фондовете да се прехвърлят в НОИ.


 
Управляващите пък разкриха, че им е оказван натиск заради промените. 


 
Темата се оказа нервозна имаше емоционални реакции дори и опити за натиск. От едно подобно решение сигурно има доволни и недоволни. Не очаквате недоволните да стоят пасивни”, коментира Томислав Дончев.

 

Изчисленията на частния сектор показват, че хората със заплата около 800 лева, осигуряващи се и в НОИ, и в частен фонд, ще получават близо 20 на сто повече пенсия от хората, които се осигуряват само в НОИ.