Съюзът е предоставил на иракчаните помощ на стойност 150 милиона евро за 2014 г.

Евросъюзът е готов да окаже помощ на Ирак както в борбата с тероризма, така и в икономическото възстановяване, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини след среща с иракския премиер Хайдер ал Абади в Багдад, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

 

Преди това на пресконференция с външния министър Ибрахим ал Джаафари Могерини подчерта, че ЕС сътрудничи на Ирак във войната с тероризма, тъй като неговата сигурност е неотменна част от европейската сигурност. Шефката на европейската дипломация съобщи, че страните от ЕС са предоставили през 2014 г. на Ирак помощ на стойност 150 милиона евро. По думите й борбата с екстремистката групировка "Ислямска държава" обхваща не само военната, но и социално-културната и идеологическата сфера.

 

"Необходимо е да развиваме партньорство и същевременно да разясняваме, че противопоставянето на ИД и подобни на нея групировки няма характер на сблъсък между цивилизациите", подчерта тя.

 

В двудневното й посещение в Ирак Могерини е придружавана от холандския външен министър Берт Кундерс. Двамата ще се срещнат с президента Фуад Масум и ще посетят Ербил за преговори с лидера на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани.