Майката на малката Иванка изчезнала без да каже на лекарите дали се отказва от дъщеря си

 

Малката Иванка се роди в 4,45 сутринта на 1-ви януари. Така малката госпожица стана първото за 2015 година бебе на Бургас. Часове по-късно е новороденото момиченце е изоставено от майка си Катя. Тя напуснала болницата, без да каже на лекарите, дали изоставя Иванка завинаги или за няколко дни. Бебето е третото дете в семейството от ромски произход.

 

Случаят с изоставеното първо бебе на Бургас за 2015 година не е прецедент. Според лекарите много често майки от малцинствените групи, които имат повече от две деца, ги изоставят в болницата, докато не дойде време да бъдат изписани официално.

 

Ако на 5 януари, първия работен ден от новата година, майката Катя не се появи, за да си вземе бебето, ръководството на болницата е длъжно да информира Агенцията за закрила на детето. Тогава социалните работници ще трябва да се погрижат за бъдещето на Иванка.

 

Не такава беше съдбата на бебе 2014 в Бургас. То се роди в дома на родителите си - също от ромски произход, в село Равнец. Малката Мария обаче беше транспортирана до болницата, заедно с майка си. За да бъде регистрирана официално и да бъде оказана медицинска помощ на майка ѝ.

 

Репортер: Цеца Алексова