Според вестник „Либерасион” мъжете са идентифицирани и локализирани

 

Трима мъже на 34, 32 и 18 години са заподозрени за нападението в редакцията на хумористичното издание „Шарли Ебдо”, при което бяха убити 12 души. 

 

Според вестник „Либерасион” мъжете са идентифицирани и локализирани. Те са от парижкото предградие Женвилие. Според „Ле Монд” двама от тях са братя. 

 

Кървавото нападение, което шокира Франция и света, беше извършено около обед. Въоръжени мъже нападнаха редакцията на сатирично списание в Париж.

Още по темата

 

След това насилието се пренесе и по улиците. Потресаващи кадри показват как терористите убиват полицай, след което невъзмутимо се връщат в автомобила си и напускат местопрестъплението. Видеото показва двама души, но полицията съобщи, че извършителите са трима. Лицата им са маскирани. Въоръжени са с автомати „Калашников”. Виковете "Аллах е велик" и "Отмъстихме за пророка Мохамед" кара властите да смятат, че мотивацията им е политическа.

 

„Франция е шокирана. Няма съмнение, че това е терористична атака. Активирахме антитерористичния план. Полагат се всички усилия извършителите да бъдат открити. Ще ги преследваме толкова дълго, колкото се наложи”, заяви президентът Франсоа Оланд.

 

Граждани от съседните сгради избягали по покривите. Някои заснели нападателите, които продължават да стрелят по минувачи и полицаи. 

 

Някои се опасяват от евентуална втора атака, тъй като извършителите са на свобода.

 

„Данните показват, че нападателите са избягали на север. Блъснали са колата си в друг автомобил, ранявайки шофьора. Не са могли да продължат с нея и са откраднали друга кола в 19-ти район на Париж. След това са избягали”, обясни прокурор Жан Молен.

 

Хиляди се събраха в центъра на Париж, за да почетат паметта на загиналите. Много хора носеха плакати с фразата "Аз съм Шарли", показвайки съпричастност към служителите на списанието, което стана обект на атаката. В много европейски градове хората запалиха свещи в памет на загиналите.

 

Президентът обяви 8-ми януари за ден на траур.