Равносметката след кървавата драма в Париж е 17 жертви и трима убити терористи

 

Кървава драма във Франция приключи, поне засега, но на дневен ред излизат въпросите. Освен, че бяха ликвидирани тримата терористи, загинаха и невинни хора.

 

Френската полиция продължава да издирва съучастничката на Амеди Кулибали, човекът, който уби жена полицай в четвъртък и взе заложници в еврейския магазин в Порт де Винсен. Според полицията, 26-годишната Хаят Бумедиен, е живяла с Кулибали. Разследването до този момент обаче установи и много тесни връзки на двамата братя Куаши с похитителя от магазина и приятелката му.

 

„От разследването става ясно, че съпругата на Шериф Куаши се е обаждала по телефона около 500 пъти на приятелката на Кулибали Хаят Бумедиен. Това говори за поддържането на постоянни контакти между двете двойки”, съобщи прокурорът на Париж Франсоа Молен. На този етап не е ясно къде се е намирала обявената за издирване Хаят Бумедиен при вземането на заложници в петък. В телефонен разговор с журналист от френската телевизия BFMTV самият Амеди Кулибали заяви, че е съгласувал действията си с братята Куаши във връзка със случилото се в редакцията на „Шарли Ебдо”.

 

Появиха се и още любопитни подробности около живота на Амеди Кулибали. През 2009 той се е срещнал с тогавашния президент Никола Саркози. Срещата била породена от желанието на президента да разговаря с хора, ангажирани в борбата с младежката безработицата. По това време Амеди Кулибали бил на обучение в предприятие за безалкохолни напитки. В интервю за френския в. „Parisien” той споделя, че е впечатлен от срещата си със Саркози. Няма значение дали го харесваш или не, това е вса пак президентът, казал Кулибали. След 2009 година обаче, животът му коренно се променя.

 

Репортери: Данаил Глишев и Любомир Бояджиев