Това заяви журналистът Румяна Угърчинска след терора от последните дни

 

 

Франция никога повече няма да бъде същата. Светът също няма да е същият”. Това заяви журналистът и писател Румяна Угърчинска пред Миролюба Бенатова в жива връзка от Париж, в непосредствена близост до редакцията на „Шарли Ебдо”, където преди няколко дни се разигра смъртоносната терористична атака.  

 

"Всички говорим за единодушието и солидарността на Франция. Спонтанността на хората. Цунами от хора излязоха по улиците, за да заявят, че никой не може да им отнеме свободата да бъдат информирани. Когато сме информирани, ние сме свободни", каза Угърчинска. 


Журналистът подчерта, че вълна от хора- независимо от възраст, пол и религия, са се мобилизирали след трагедията. А дебатите- това също е духът на Шарли. 

 

"Дебатът около карикатурите и публикациите на „Шарли Ебдо” го има от години. Но точно за това се бореха журналистите и сатириците. За да предизвикват, да има дебат. Защото ако не разговаряме за тези основни проблеми, какво ни остава", попита писателката, която от години живее във Франция. 

 

Има хора, които казват: „Не съм, Шарли”, защото не са съгласни с карикатурите. Угърчинска даде пример с един от самите карикатуристи- член на редакцията, който заяви, че няма да участва в шествието, защото не може да застане до хората, които вчера са ги оставили сами да се борят за свободата си.

 

Безпрецедентен марш на солидарността ще се проведе днес във френската столица. Събитието започва от 15 часа. Над милион хора, сред които държавни лидери от целия свят, ще тръгнат от площад "Република" и ще изминат три километра, за да изкажат солидарността и подкрепата си към Франция в тези тежки мигове. Според изчисленията, на всеки два метра и половина ще има по един служител на реда- цивилен, униформен или военен.

 

Репортер: Миролюба Бенатова