Коя е първата наша лента, завъртяла се на големия екран?

 

Българското кино става на 100 години! Тържествата за рождения ден вече започнаха. А кой е първият български филм, завъртял се на големия екран и как се е променила киногилдията през годините?


Първата публична прожекция у нас е на този ден преди 100 години в кино „Модерен театър”. Това е филмът „Българан е галант” на Васил Гендов, който обаче не се е запазил. Най-старият запазен български филм е от 1917 г. със заглавие "Любовта е лудост", също на Гендов.


За един век нашето кино е имало периоди, в които са се произвеждали по 50 филма на година - между 60-те и 80-те години на миналия век, а също и нулеви години - без нито един произведен филм. Срещаме ви с една млада обещаваща актриса, навлязла в нашето кино с новите български филми и един наш актьор, участвал в любими на поколения зрители филми.


23-годишната Анжела Недялкова не е завършила актьорско майсторство, но вече има главни роли в български и чужди филми. Зрителите я знаят от филма „Аве” и от българското предложение за "Оскар" „Пътят към Коста дел Маресме”. Казва, че попада случайно в киното.


Актьорът Филип Трифонов няма нужда от представяне. За 40 години се е снимал в 40 филма, сред които любимите на поколения зрители „Момчето си отива” и „Орекстър без име”.


„Още като малък ме викнаха на един филм на пробни снимки. Те ми казаха: „Майка ти е умряла и искаха от мен да плача”. Казаха, че това дете няма чувство за вяра и наивност”, спомня си актьорът Филип Трифонов.


Повечето стари филми са любими на Анжела. "Израснала съм с тях и някаксиса са останали в мен - актрисите Невена Коканова и Катя Паскалева”, допълва актрисата.


„Иван и Александра”, „Момчето си отива” и не си отива, „Преброяване на дивите зайци”, са любими на Филип Трифонов.

 

„Аз на майтап бях казал веднъж, че в един филм Невена Коканова ме е целунала и оттам вече като целунат от Невена Коканова, ми е тръгнало в киното”, разказва още той.

 

„Надежда за българското кино винаги има, но просто трябва да се действа - едно е да искаш, в случая да се надяваш, друго е да можеш и трето и четвърто е да го направиш”, каза Анжела Недялкова.

 


Повече по темата гледайте във видеото.