Младежите от СМГ се върнаха с един златен, три сребърни и три бронзови медала

 

Ново постижение на български ученици. Седем медала донесе на България отборът на Софийската математическа гимназия. На олимпиадата по математика, физика и информатика в Казахстан те спечелиха един златен, три сребърни и три бронзови медала, което ги нареди на второ място сред 53 отбора.

 

Христо, Кристиян , Деница, Александър, Емилиян, Христоско и Никола. Още не са завършили гимназия, а вече са медалисти. Повечето от тях не за първи път. За единайсетокласника Христо емоцията от това да спечелиш първото място по информатика е много позната, но все така приятна.

 

Това е 11-тата олимпиада, която обединява науките математика, информатика и физика. Така учениците се състезават в три дисциплини. Тази година конкуренцията била изключително силна, но не и непобедима.

 

„До последния момент бяхме под напрежение и когато разбрахме, че сме на второ място и най-добър тим, като чухме СМГ, и много се зарадвахме”, коментира ръководителят на отбора и директор на гимназията Антони Стоянов.

 

Деница е единствената дама в отбора. Печели среброто по математика. Но и за нея това не е първото постижение. „Започнах, защото бях добра в това, но след това открих колко е красиво от нещо, от което уж не можеш да намериш никаква информация да изкараш свойства”, казва тя. Видяла красотата на математика, още когато била на осем. Целта ѝ обаче не са медалите. „За състезания важно ми е дали ще успея да надвия задачите, а не другите състезатели”, допълва Деница. По физика сребърен и бронзов медал на България донесоха Христоско и Никола.