Въпреки възраженията на Хавана, американците ще продължат да дават специален статут на кубинските имигранти

Разногласия за имиграционната политика белязаха първия ден на историческите разговори на високо равнище между САЩ и Куба, съобщава Ройтерс.

 

Въпреки възраженията на Хавана, американците се зарекоха да продължат да дават специален статут на кубинските имигранти, като им позволяват да останат в страната, докато нелегалните имигранти от други страни биват депортирани обратно в държавите им.

 

Разговорите ще продължат в четвъртък, когато ще бъде обсъдено възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни и постепенното възстановяване на търговията и транзита помежду им.

 

„Обяснихме на кубинското правителство, че ние стоим зад закона, който позволява на имигранти от Куба да останат в САЩ”, каза заместник-помощник държавният секретар на САЩ Алекс Ли, който представляваше страната си на разговорите. 

 

Разговорите стават факт само часове след речта на американския президент „За състоянието на съюза”, в която той призова Конгреса да прекрати търговското ембарго срещу Куба. Решението му да възобнови отношенията с тази държава след десетилетия на мълчание има потенциала да„сложи точка на последиците от десетилетия на недоверие”, поясни американският президент. Самият той няма правомощията да отмени почти 50-годишното ембарго. Това може да направи само Конгреса, а много републиканци все още силно се противопоставят на такъв ход.