Пет хиляди души са отпътували от Европа, за да се бият в Сирия и Ирак

 

 

В Лондон се събраха външните министри на държавите, участващи в коалицията срещу "Ислямска държава". В срещата участваха 21 държави. Беше взето решение да се формират работни групи от експерти, които да намерят начин по-ефективно да се следи пътуването на бойци на "Ислямска държава" и други терористични групировки към и от Европа. Участниците в коалицията ще обменят информация като паспортни данни и досиета на пътуващите. 

 
Смята се, че около пет хиляди души са отишли от Европа в Сирия и Ирак, за да се бият на страната на терористите. Много повече са подкрепленията, стекли се от арабските страни и други мюсюлмански държави. Участниците в срещата констатираха, че вече има конкретни резултати в борбата с "Ислямска държава". 

 

"Не водим борбата сами. Усилия полагат близо 60 държави. Само за няколко месеца постигнахме много. В края на септември коалиция срещу терористите нямаше. А днес вече спряхме напредването на "Ислямска държава" в Ирак. Знаем, че остава много работа", заяви американският държавен секретар Джон Кери.

 

"Всички сме съгласни, че най-належащите мерки са да върнем на правителството в Ирак контрола върху цялата територия на страната", заяви Филип Хамънд. 

 

В Ирак коалицията постигна определени успехи. След бомбардировките "Ислямска държава" отстъпи от някои позиции, които сега заемат кюрдските бойци. Въздушните удари обаче засега не променят позициите на терористите в Сирия.

 

На срещата в Лондон участваха и много арабски държави. В Персийския Залив и Турция също смятат "Ислямска държава" за най-голямата заплаха за сигурността в наши дни. 

 

Репортер: Николай Барулов