Украйна поиска да бъде свикан спешно Съветът за сигурност на ООН

 

Поне 25 души загинаха при обстрел на Мариупол - голям пристанищен град на Азовско море в населената с руснаци Югоизточна Украйна, намиращ се под контрола на Киев. Очаква се техният брой да нарасне, тъй като има много ранени. Според властите ракети от установки "Град" са паднали върху пазар в северната част на града. 

 

Украинското министерство на отбраната обяви, че подсилва армията в района на Мариупол. Това се дължи на постъпили разузнавателни данни, че опълчението придвижва допълнителни единици тежка артилерия към града.

 

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов обвини Русия за гибелта на хората в резултат на днешния обстрел.

 

Междувременно Украйна се обърна към Съвета за сигурност на ООН с молба без отлагане да бъде свикано заседание във връзка с обстрела на Мариупол.

 

От българското външно министерство изразиха загриженост във връзка с изострянето на напрежението в Източна Украйна в резултат на подновените военни действия и растящия брой човешки жертви, включително сред гражданското население. 

 

"Опасяваме се, че последните тежки инциденти могат да застрашат бъдещето на процеса на мирно уреждане на кризата. Призоваваме страните в конфликта незабавно да прекратят враждебните действия и да изтеглят оръжията си съобразно параметрите на Минските договорености, което би дало възможност да бъде свикана Контактната група за намиране на политическо решение на конфликта”, казват от МВнР.  

 

Ситуацията в Източна Украйна се влошава. Продължават бойните действия между силите на Киев и проруските опълченци.