"Ние не закриваме селището, а просто променяме начина на съществуването му", обясни директорът

 

Какво става с SOS детското селище в Дрен? Защо се говори за преместването на децата, с какви мотиви, по какви съображения? Заради земята, която е собственост на общината ли се прави това или има други аргументи? Какво ще се случи с децата, които живеят там? 

 

Тези въпроси изникнаха след вчерашните обсъждания в общинския съвет в Радомир относно преместването на децата от SOS селището в Дрен. Заради съвременните изисквания те се налага да отидат в големите градове. Притеснението на хората в Радомир и Дрен обаче е дали това е най-доброто решение за тях.

 

"Ние не закриваме селището, защото тръгна едно внушение в обществото. Истината е, че ние просто променяме начина на съществуването му. То ще бъде интегрирано в градска среда, каквато е и съвременната тенденция в голямата SOS федерация. Това означава, че децата ще живеят в София и Перник”, обясни в „Събуди се” Мариян Дянков, директор на селището.

 

Той поясни, че децата и приемните им родители ще бъдат настанени в жилища, които ще бъдат в един квартал, за да могат да си общуват. Там ще бъдат и подкрепящите услуги – психолог, социален работник.

 

"Преди да вземем това решение направихме срещи с тези деца. Имаше викове на радост, което дори за нас беше странно. Очаквахме, че привързаността към това място ще им повлияе. След това оставихме тези разговори на приемните родители и психолога”, обясни още Дянков.