Сред най-засегнатите райони са Смолян и Бургас

Половин България е под вода! Сред най-засегнатите райони са Смолян и Бургас.

 

В Девин, Област Смолян, придошлите води взеха две жертви - мъж и жена на около 50 години. 

 

В Петрич издирват млада жена, вероятно отнесена от придошлата река Луда Мара. 

Още по темата

 

В село Илинденци,община Струмяни, баща и 9-годишно дете потънаха в местната река. Двамата се прибирали от празника Трифон Зарезан.

 

В Бургас водолази спасяваха хора от потопените им къщи. 80 литра дъжд на квадратен метър паднаха за по-малко от денонощие. Десетки семейства в квартал „Долно Езерово” се оказаха във воден капан. 

 

Малко след полунощ седем души от квартала са евакуирани с гумени лодки от екипи на Пожарна безопасност. 

 

„Те бяха настанени в хотелски стаи. Ще направим оглед на къщите и ще бъдат обезщетени на първо време с 325 лева”, заяви Антоанета Манолова,  Директор на ТД – „кв. Долно Езерово”.

 

В рубриката „Моята новина” получихме десетки сигнали за наводнения, бурен вятър, прекъснато електричество и нанесени щети на много места в страната. 

 

Прелялата река Поповска потопи едноименното село в община Болярово при Ямбол. В област Кърджали над 200 литра на квадратен метър наводниха много земи и оставиха стотици домакинства без ток. Сливен също пострада, а аварийни екипи отводняваха и възстановяваха електричеството. 

 

Лошото време създава проблеми и по пътищата. Проходът на Републиката беше затворен за часове, блокиран от свлачище. Затворен е и Троянския проход, а през Петрохан, прохода Шипка и Твърдишкия проход е забранено преминаването на камиони.

 

Пътя Добрич- Албена е затворен. Споменът за кошмарът от лятното наводнение отново се върна. Заради високо ниво на водите в язовир Одринци започна контролираното му изпускане.  

 

В Дългопол има десетки наводнени къщи и евакуирани семейства. Ниската част на града е под вода. Причината обаче не са преливащите реки и язовири, а високото ниво на подпочвени води.

 

Бедствено положение е обявено и в общините Провадия, Аксаково и Аврен.

 

В област Шумен най-тежко пострада родното село на президента Желю Желев - Веселиново. Хората планирали  да почетат паметта му, но бедствието променило плановете. Под вода са над 20 къщи, едно семейство е евакуирано. 

 

Заради наводнен трансформатор половината село е без ток. Налага се отводняването да става на ръка. 

 

Повече гледайте във видеото!