Над 2 милиона лева на ден са загубите само от невнесен акциз

Десетки хиляди ведомствени бензиностанции и установки за зареждане от този тип работят без никакъв контрол и регистрация, коментират от Българската петролна и газова асоциация.

 

Организацията излезе днес с декларация, с която изразява възмущение от намерението на управляващите да отменят наскоро приетите промените в закона, изискващи поставяне на измервателни уреди на съоръженията за съхранение и зареждане с горива, разположени на територията на различни предприятия.

 

„Ведомствени обекти надвишиха десет пъти по брой търговските, а редица от тях се възползваха максимално от оставените им „вратички”, за да осъществяват нелоялна конкуренция и да увеличат дела на контрабандата в сектора. Доказателство за това са стотиците обекти в малки населени места, които продават свободно горива, закупени уж за собствени нужди с облекчен акциз или направо с фалшиви документи и нелегален произход.

 

Налице е правен абсурд, при който в редките случаи, когато се залавяни, нарушителите са глобявани с дребни суми от максимум няколко хиляди лева, без никакъв възпиращ ефект”, коментират от асоциацията. Те дори изпратиха до медиите снимки на колонка за зареждане на гориво, поставена в… заведение.

 

Те напомнят, че по данни на Министерството на финансите през никому неизвестни обекти за зареждане с гориво всеки ден минават безотчетно близо 3,5 милиона литра дизел, от който държавата губи над 2 милиона лева на ден само от невнесен акциз. Това означава нелегална търговия, равняваща се на над 5000 легални малки обекти с минимум 15 000 работни места.

 

"Ако и сега така наречените ведомствени обекти бъдат оставени на практика извън контрол и към тях бъде приложен „различен” критерий, асоциацията е готова да предприеме всички необходими законни действия, включително пред националните и общностните съдебни институции, за да бъдат поставени  всички оператори в страната в равноправно положение и под единен контрол, независимо колко време ще отнеме това", отбелязват от асоциацията.